ITEM / TEIN jaarconferentie 2024

26sep(sep 26)09:0027(sep 27)16:15ITEM / TEIN jaarconferentie 2024The future of cross-border cooperation and mobility: horizontal integration and beyond

Details evenement

Call for papers

Deze 2-daagse conferentie (mede-georganiseerd door het Instituut voor Transnationale en Euregionale grensoverschrijdende samenwerking en Mobiliteit (ITEM) en het Transfrontier Euro-Institute Network (TEIN)) behandelt de praktische uitdagingen en vooruitzichten van toekomstige grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit en bevordert debatten en beleidsvooruitzichten rond en voorbij het concept van horizontale integratie. ITEM en TEIN nodigen u uit om individuele papervoorstellen en panelvoorstellen in te dienen over een breed scala van onderwerpen en kwesties die betrekking hebben op het algemene thema van de TEIN Annual Meeting 2024: De toekomst van grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit: horizontale integratie en verder.

⚠️Download de call for papers

Over de conferentie

Dagelijks de grens oversteken maakt deel uit van de leefwereld van miljoenen Europeanen. Of het nu om werk, studie, winkelen of vrije tijd gaat, inwoners van grensregio’s reizen regelmatig heen en weer tussen het ene en het andere land. In onze grensoverschrijdende mobiliteit ervaren we niet alleen de geneugten van de vrijheid om te reizen in de EU, maar hebben we in veel opzichten ook nog steeds te maken met administratieve en coöperatieve beperkingen en problematische verschillen in sociale zekerheid, belastingen, gezondheidssystemen, erkenning van diploma’s, misdaadbestrijding, grensoverschrijdend ondernemerschap, studeren, duurzaamheid, energietransformatie enz. enz.

Sinds Maastricht 1992 hebben we een lange weg afgelegd in het bevorderen van samenwerking en mobiliteit in grensoverschrijdende regio’s, maar grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We hebben (nog) niet alle technische, wettelijke en culturele obstakels uit de weg geruimd voor een grenzeloos proces van Europese integratie. Hoe kunnen we vooruitgang boeken naar het volgende niveau van Europese integratie in grensoverschrijdende regio’s? Welke innovaties in grensoverschrijdende bestuursmechanismen hebben we nodig?

Het Europese integratiediscours is lange tijd gedomineerd door het concept van verticale integratie, dat wil zeggen de relatie tussen de EU en haar lidstaten. Horizontale integratie impliceert een proces tussen gelijksoortige publieke en private autoriteiten over de staatsgrenzen heen op lager (regionaal en gemeentelijk) bestuursniveau, evenals interacties tussen mensen.

Het voorlopige progr

Belangrijke deadlines

Voorstellen voor papers en panels kunnen per e-mail worden ingediend. Na acceptatie kunnen volledige papers worden ingediend om te worden opgenomen in het conferentiepakket.

🔺 31 december 2023: paper proposals en panel proposals
🔺 1 maart 2024: antwoord van de reviewing committee
🔺 31 juli 2024: indienen van full papers

Praktische informatie

🟢 De conference kan gratis worden bijgewoond
🟢 Voor vragen over inzendingen: ITEM-Conference@maastrichtuniversity.nl
🟢 Voor het insturen van een paper of panel proposal: ITEM-Conference@maastrichtuniversity.nl

Meer

Tijd

26 (Donderdag) 09:00 - 27 (Vrijdag) 16:15

Locatie

Maastricht, the Netherlands