Hoe versterken we de grensoverschrijdende samenwerking in de gezondheidszorg tussen Nederland en Vlaanderen / België? Wat zijn de voordelen? En wat kunnen we leren van goede voorbeelden? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens een conferentie over de patiëntenrichtlijn op 19 november 2024 in het Belpaire-gebouw van de Vlaamse overheid in Brussel, in een samenwerking tussen de Nederlandse, Vlaamse en federale overheid, met betrokkenheid vanuit ITEM, Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland en ANV, ondersteund vanuit de Europese Commissie (DG Santé).
De conferentie draait om geplande grensoverschrijdende gezondheidszorg en legt de basis voor effectieve vervolgacties voor verdere samenwerking op dit gebied. De Richtlijn betreffende de toepassing van de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg (de patiëntenrichtlijn) vormt daarbij de leidraad. In de bijlage vindt u het programma.
ITEM-researcher Susanne Sivonen zal deelnemen als panellid en ITEM’s Pim Mertens zal als moderator het symposium begeleiden.
De workshop gaat in op:
- het vergemakkelijken van grensoverschrijdende samenwerking,
- de voordelen van grensoverschrijdende samenwerking
- het evalueren van wat goed loopt en wat (nog) minder goed loopt, en
- het onderzoeken en inzichten trekken uit voorbeelden uit de Vlaams-Nederlandse grensregio
Aandacht voor Europese referentienetwerken
Om een diagnose in het geval van zeldzame aandoeningen sneller te kunnen stellen, wordt er tijdens de workshop ook stilgestaan bij een minder bekend onderwerp: de Europese referentienetwerken. Hierin werken artsen op basis van hun kennis over de grenzen heen samen om zorg voor mensen met zeldzame aandoeningen te verbeteren. Op basis van voorbeelden van de Nederlandse en Belgische deelname in deze referentienetwerken komt dit onderwerp aan bod.
Gevarieerde groep met levendige discussie
De workshop brengt relevante belanghebbenden uit verschillende sectoren samen, zodat er een levendige discussie tot stand komt vanuit de verschillende achtergronden en disciplines van de sprekers en participanten. We hebben ook aandacht voor concrete samenwerkingsinitiatieven in de verschillende deelregio’s van het grensgebied.
Voor wie interessant?
Alle belanghebbenden die relevant zijn bij de samenwerking in de gezondheidszorg tussen België en Nederland zoals: beleidsmakers, (regionale) overheden, nationale autoriteiten, organisaties en netwerken, zorgverzekeraars, zorgverleners en andere deskundigen die betrokken zijn bij grensoverschrijdende gezondheidszorg.