Grenseffectenrapportage 2020

De enquête voor de effectenbeoordeling van dit jaar is tussen februari 2023 en maart 2023 uitgevoerd en is verspreid onder ITEM-stakeholders en andere belanghebbenden. ITEM ontving talrijke schriftelijke reacties van diverse partners op deze enquête. Daarnaast kunnen er ook onderwerpen aan het voetlicht komen in de context van de dagelijkse activiteiten van ITEM onder de ITEM-jaarcyclus. Een andere manier om thema’s vast te stellen is het door ITEM laten uitvoeren van een quickscan van beleidsinitiatieven of -programma’s. Nadat de ingediende dossiers en onderwerpen waren gescreend, werd de uiteindelijke selectie van de dossiers gemaakt op basis van het advies van de Werkgroep Grenseffecten.

De huidige onderzoeksdossiers zijn het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen ITEM, zijn onderzoekers en zijn partners.

Dossiers

De gevolgen van de Corona-crisis voor grensoverschrijdende regio’s

De (aanhoudende) impact van de COVID-19 pandemie kan nauwelijks worden overschat. Toen het virus zich (tijdens de eerste golf) verspreidde, werden hele regio’s en landen in quarantaine geplaatst en werden grenzen van de ene dag op de andere gesloten. Dit dossier richt zich op de impact die crisisbeheer in een vroeg stadium heeft gehad op (grensoverschrijdende) regio’s.

Lees het volledige dossier

Implementatie en mogelijke effecten van de Nederlandse Nota Ruimte en Milieu (NOVI) vanuit Euregionaal perspectief

De Wet milieu en ruimtelijke ordening is een integrale wet die 26 bestaande regels en wetten over de fysieke leefomgeving bundelt en moderniseert. De omgevingsvisie is een belangrijk instrument om uitdrukking te geven aan deze wet. .

Lees het volledige dossier

Evaluatie vooraf van het (potentiële) grensoverschrijdende effect van het programma voor structurele versterking om een einde te maken aan de elektriciteitsproductie op basis van steenkool in Duitsland

Op 3 juli 2020 heeft de Duitse Bondsdag de wet inzake de structurele versterking van steenkoolregio’s (Strukturstärkungsgesetz Kohleregionen) aangenomen, waarmee het begin van het einde van de Duitse elektriciteitsproductie op basis van steenkool wordt geformaliseerd.[1] Dienovereenkomstig zijn er aanzienlijke subsidies beschikbaar gesteld voor de structurele sociaaleconomische transformatie van vier regio’s in Duitsland die economisch en sociaal afhankelijk zijn van en milieugevolgen ondervinden van bruinkool, de winning en het gebruik ervan.

Lees het volledige dossier

De (on)mogelijkheid van grensoverschrijdende opleidingsbudgetten om langdurige werkloosheid aan te pakken

Dit dossier beoordeelt het effect van Europese en Nederlandse wetgeving en beleid met betrekking tot het gebruik van scholing voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling in de Nederlands-Duitse grensregio. Het richt zich op de rol van SGA’s (Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling), die gevestigd zijn in de Nederlands-Duitse grensregio (in Zuid-Limburg).

Lees het volledige dossier

De grensoverschrijdende effecten van het voorgestelde Duitse “basispensioen

Internationale, Europese en Nederlandse wetgevers buigen zich momenteel over het thema van een fatsoenlijke oudedagsvoorziening. Dit is ook het geval in Duitsland, waar de afgelopen jaren verschillende maatregelen zijn genomen om de oudedagsvoorziening te versterken. De meest recente maatregel die in dit verband kan worden genoemd, is het wetsvoorstel dat in juli 2020 door het Duitse parlement is aangenomen en dat de Grundrente per 1 januari 2021 mogelijk maakt.

Lees het volledige dossier

Video