Dit jaar omvat de rapportage een zevental dossiers, welke zijn gekozen aan de hand van een enquête onder ITEM-stakeholders en andere belanghebbenden. Daarnaast kunnen er ook onderwerpen voor het voetlicht komen in de context van de dagelijkse activiteiten van ITEM onder de ITEM-jaarcyclus. De onderwerpen zijn wederom gevarieerd, van de grenseffecten van een vuurwerkverbod tot de regulering inzake platformwerkers. De dossiers zijn voorgedragen door de desbetreffende ITEM-onderzoekers middels een pitch, dat is te bekijken op YouTube. Uit de dossiers blijkt (wederom) het belang van het toetsen op grenseffecten, zoals sinds 2022 ook verplicht is in Nederland voor nieuwe wetgeving en beleid onder het Integraal Afwegingskader.
Grenseffectenrapportage 2022
Dossiers
Europese ruimte voor gezondheidsgegevens
Het delen van gezondheidsgegevens heeft een extra dimensie in grensregio’s zoals de Euregio Maas-Rijn, waar individuen, gezondheidswerkers en gezondheidsdiensten zich vaker over de grens bewegen. Ziekenhuizen in Aken, Luik en Maastricht zijn bijvoorbeeld van plan nauwer samen te werken op het gebied van pediatrische chirurgie, waarbij het voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg van cruciaal belang is dat zorgprofessionals toegang hebben tot de medische gegevens van hun patiënten. Gegevens zijn ook essentieel bij het aanbieden van digitale gezondheidsdiensten.
Lees het volledige dossierEU-voorstel voor een richtlijn inzake platformwerkers
Meer dan 28 miljoen EU-burgers werken via digitale platforms, oplopend tot 43 miljoen in 2025. De Europese Commissie heeft een richtlijn voorgesteld om arbeidsomstandigheden en sociale rechten te verbeteren, meer transparantie te eisen, en duurzame groei te bevorderen.
Lees het volledige dossierEnergietransitie en energiezekerheid
De effecten van het huidige juridische, ruimtelijke en economische kader op grensoverschrijdende projecten voor hernieuwbare energie.
Lees het volledige dossierGrensoverschrijdende uitwisseling van informatie bij de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit
Georganiseerde misdaad stopt niet waar de grens begint. Om het probleem van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad aan te pakken, heeft de Europese Commissie twee wetgevingsvoorstellen gelanceerd onder de paraplu van de strategie van de Veiligheidsunie. Deze bestaan uit een ontwerprichtlijn en een ontwerpverordening. Dit dossier beoordeelt de mogelijke effecten van beide maatregelen op de grensoverschrijdende regio’s van Nederland, Duitsland en België, als ze worden geïmplementeerd.
Lees het volledige dossierGrenseffecten van het Nederlandse vuurwerkverbod
Dit dossier beoordeelt de grenseffecten van het Nederlandse vuurwerkverbod, aangezien er een wetsvoorstel ligt om het permanent te maken.
Lees het volledige dossierPerceptie van de ‘grens’ en ‘identiteit’ van grensbewoners na de COVID-19-crisis
Dit jaar zal een commentaar op deze aspecten worden gegeven als vervolg op de twee onderzoeksdossiers over de coronavirus pandemie van 2020 en 2021.
Lees het volledige dossierGrensoverschrijdende effecten van het Nederlandse stikstofbeleid
In 2019 werd het Nederlandse stikstofbeleid door de Nederlandse Raad van State in strijd geacht met de Europese wetgeving, na een eerdere prejudiciële beslissing van het Hof van Justitie van de EU met dezelfde strekking. In reactie op deze beoordelingen heeft de Nederlandse regering een mix van maatregelen uitgerold om de zorgen weg te nemen.
Lees het volledige dossier