EU-CITZEN

Projectstatus: Afgerond

EU-CITZEN richt een nieuw academisch netwerk op over de rechten van het Europese burgerschap met als doel de Europese Commissie te voorzien van de beste onafhankelijke wetenschappelijke kennis en advies over de rechten van het burgerschap van de Unie en gerelateerd beleid, en de implementatie ervan in EU-lidstaten en andere relevante derde landen. EU-CITZEN brengt een netwerk van academische en onderzoeksinstellingen en een think tank in Brussel samen, samen met een pool van nationale experts. Lees hier meer over EU-CITZEN.

In het kader van het EU-CITZEN project heeft ITEM twee onderzoeksrapporten uitgevoerd.

Grensoverschrijdende mobiliteit in tijden van COVID-19 – Beoordeling van COVID-19 maatregelen en hun effecten op grensregio’s binnen de EU

De COVID-19-pandemie en de beperkende maatregelen die deze met zich meebracht voor het vrije verkeer, hebben in sommige gevallen de belemmeringen die al in grensregio’s bestonden, nog verergerd. In deze bijdrage worden de gevolgen geanalyseerd van de maatregelen die zijn genomen in het licht van de COVID-19-pandemie, met name voor grensregio’s. Er wordt specifieke aandacht besteed aan de beoordeling van de proportionaliteit van de maatregelen die worden genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan in het licht van de intensiteit van de grensoverschrijdende mobiliteit van leven en werken.

Politieke participatie van personen met een handicap: Update van het verslag van 2018

De lidstaten hebben verschillende maatregelen genomen om de democratische integratie van personen met een handicap te vergemakkelijken. Door de verschillende benaderingen verschilt de mate van toegang tot deelname aan verkiezingen echter per lidstaat. Er zijn verschillen in bijvoorbeeld het actief en passief kiesrecht; de mate van toegankelijkheid van informatie en fysieke barrières in de stemlokalen; het bestaan van alternatieve methoden om te stemmen zoals per post of elektronisch stemmen; en of er buiten de stemlokalen gestemd kan worden, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of thuis. Deze kwesties werden al in 2018 onderzocht, toen de eerste versie van dit onderzoek werd uitgevoerd door dr. Andrea Broderick. Ondertussen verspreidde de COVID-19 pandemie zich binnen enkele weken na het einde van 2019 over de grenzen van Azië naar Europa en andere continenten, waardoor de manier van leven in Europa en over de hele wereld enorm veranderde, inclusief het sluiten van grenzen en de mogelijkheden om deel te nemen aan politieke bijeenkomsten en verkiezingen.

Onderzoekers

Susanne Sivonen LL.M.

Onderzoeker

Pim Mertens LL.M. MSc.

Wetenschappelijk Coördinator en Researcher

Partners