Als een van de mijlpalen voor de realisatie van de Europese onderwijsruimte tegen 2025, lanceerde de Europese Commissie het Europees diploma-label (EDL) als een van de vlaggenschipinitiatieven. Het EDL-initiatief is gericht op het ondersteunen van coöperatieve transnationale hoger onderwijsvoorzieningen en het wegnemen van mogelijke belemmeringen, het versterken van de samenwerking bij het leveren van joint programmes en het verbeteren van de kwaliteit van het hoger onderwijs in Europa in het algemeen. In deze context lanceerde de Europese Commissie in 2022 een initiatief om het concept van een Europees diploma-label te testen, als een eerste stap in de verkenning van hoe gezamenlijke Europese criteria kunnen worden gebruikt om te erkennen dat bepaalde internationale joint programmes tussen verschillende universiteiten een duidelijke kwaliteit en Europese dimensie bieden voor hun studenten. Een ander doel van de EDL-pilots is het onderzoeken en faciliteren van een mogelijke joint European Degree als kwalificatie, niet alleen als label. Via het Erasmus+ programma financierde de Europese Commissie zes beleidsexperimentele projecten, waaronder FOCI.
Acht universiteiten van drie Europese Allianties van Universiteiten (YUFE, ECIU en EPICUR) hebben samen een pilot project uitgevoerd voor een innovatieve benadering van het Europese gradenlabel via het FOCI-project (Future-proof Criteria for Innovative European Education). De onderwijsvisie die YUFE, ECIU en EPICUR verenigt, komt tot uiting in de doelstellingen van FOCI om samen te werken met belanghebbenden, eerste resultaten te testen en beleidsaanbevelingen te doen als concrete instrumenten om de ontwikkeling van het Europese diploma-label te bevorderen. Om specifiek bewijs te genereren voor de toegevoegde waarde van een Europees diploma (label), omvat het FOCI-project onder andere het testen van de criteria voor het Europese diploma-label, een analyse van de behoeften van belanghebbenden en een analyse van relevante regelgevingsobstakels die op nationaal en Europees niveau moeten worden aangepakt om het Europese diploma in de nabije toekomst werkelijkheid te laten worden.
Als een van de belangrijkste resultaten van het FOCI-project heeft ITEM een onderzoek uitgevoerd “Analytisch rapport over de procedurele, organisatorische en juridische aspecten van het toekennen van het Europese diploma-label” met als doel het identificeren van mogelijkheden en obstakels voor het Europese diploma-label die voortkomen uit de huidige nationale en institutionele regelgeving. Het onderzoeksdoel van dit rapport was tweeledig. Ten eerste werd in dit rapport een brede aanpak gevolgd door de juridische haalbaarheid van de verplichte EDL-criteria te evalueren op grond van de nationale regelgevingskaders en werd ingegaan op de uitdagingen die zich kunnen voordoen bij het opzetten van joint programmes. Ten tweede werden in dit verslag drie mogelijke resultaten onderzocht in welke vorm het label voor een Europese diploma zou kunnen worden uitgereikt volgens het huidige regelgevingskader: als een afzonderlijk certificaat dat aan een student wordt uitgereikt, als een (kwaliteits)label in het supplement bij het gezamenlijke diploma dat de gemeenschappelijkheid en Europese waarde van een programma presenteert of, zoals de Europese Commissie op lange termijn overweegt, als een volledig erkende kwalificatie als een joint European degree. Naast de bevindingen op basis van het regelgevend kader, werd er ook nagedacht over de analyse van de belanghebbenden bij FOCI, over de wenselijkheid en de toegevoegde waarde van dergelijke resultaten.