De Territoriale Agenda 2030 pakt ongelijkheden tussen plaatsen en mensen aan en pleit voor een toekomst voor alle plaatsen. De actie is gericht op het creëren van een beter begrip van de invloed van beleid op gebieden om beter beleid te ontwerpen dat rekening houdt met de plaats en de behoeften van gemeenschappen en burgers.
In de afgelopen jaren hebben zowel nationale als EU-regelgeving met een ruimtelijke of niet-ruimtelijke impact elkaar beïnvloed op manieren die soms spanning veroorzaken tussen sectorale beleidsgebieden en ambities op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Aangezien er geen ruimtelijke ordening op EU-niveau is, wordt het relevante beleid in verschillende sectoren vormgegeven.
Hoewel er richtlijnen zoals de Better Regulation Guidelines & Toolbox bestaan om territoriaal rekening houdende regelgeving en beleid te bevorderen, onderzoekt deze pilotactie de effectieve implementatie in de TIA Quick Check en op Europees, nationaal en regionaal niveau. Het proces van de “ Regiogerichte Territoriale Impactanalyse” bestaat uit twee hoofdfasen:
Fase 1 (mei – december 2024): Beoordeling van huidige maatregelen door middel van deskresearch. We zullen informatie, waaronder best practices in verschillende lidstaten, verzamelen, EU-wetgeving met territoriale impact klaarmaken voor analyse, focusgroepen opzetten, interviews houden met mensen uit de praktijk en een aantal casestudies onderzoeken.
Fase 2 (januari – december 2025): Data-analyse van bovengenoemde activiteiten resulterend in het schrijven van rapporten en het werken aan teksten over hoe het huidige TIA-handboek en de noodzakelijkheidstoets verbeterd kunnen worden.
Partners
Partnerlanden zijn Nederland (leidend), Polen, Duitsland, Slovenië, Ierland en als observers Oostenrijk en Zweden. Andere samenwerkingspartners zijn het Europees Comité van de Regio’s, het Comité van Europese Gemeenten en Regio’s en ESPON. Geïnteresseerden zijn welkom.