Toepassing van de AVG en nationale wetgeving bij grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van volksgezondheid (B-solutions)

Volksgezondheidsorganisaties, met inbegrip van de autoriteiten, ondervinden ernstige moeilijkheden om de nationale wetgeving ter uitvoering van de AVG in alle lidstaten op elkaar af te stemmen in het kader van grensoverschrijdende samenwerking. De algemene vraag is hoe deze AVG-uitdagingen in grensoverschrijdende volksgezondheidsprojecten en -onderzoek het best kunnen worden aangepakt en wat het wettelijke kader is.

euPrevent is een Euregionaal netwerk dat zich richt op het bevorderen van gezondheid. COVID-19 is een duidelijk voorbeeld van de grensoverschrijdende aard van ziekten en het belang van grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van gezondheid. Het project “euPrevent COVID-19 and its impact on the EMR” (euPrevent COVID) was gericht op het verkrijgen van gegevens om de impact van COVID-19 op het EMR te beoordelen. Het eerste obstakel was dat ethische commissies moeite hebben met het goedkeuren van onderzoeken of projecten waarbij personen uit verschillende landen betrokken zijn. Een ander obstakel was het uitwisselen van persoonlijke gegevens tussen projectpartners.

Projecten

Partners