Grenseffectenrapportage 2017

De enquête voor de effectenbeoordeling van dit jaar is tussen februari 2023 en maart 2023 uitgevoerd en is verspreid onder ITEM-stakeholders en andere belanghebbenden. ITEM ontving talrijke schriftelijke reacties van diverse partners op deze enquête. Daarnaast kunnen er ook onderwerpen aan het voetlicht komen in de context van de dagelijkse activiteiten van ITEM onder de ITEM-jaarcyclus. Een andere manier om thema’s vast te stellen is het door ITEM laten uitvoeren van een quickscan van beleidsinitiatieven of -programma’s. Nadat de ingediende dossiers en onderwerpen waren gescreend, werd de uiteindelijke selectie van de dossiers gemaakt op basis van het advies van de Werkgroep Grenseffecten.

De huidige onderzoeksdossiers zijn het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen ITEM, zijn onderzoekers en zijn partners.

Dossiers

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 2: Belastingverdrag Nederland-Duitsland

Op 1 januari 2016 is het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland in werking getreden. In de Grenseffectenrapportage 2016 is ook gekeken naar de grenseffecten van het nieuwe belastingverdrag door de wijzigingen in de specifieke verdragsartikelen over inkomen uit arbeid en pensioen nog nader onder de loep te nemen.[

Lees het volledige dossier

Duitse tolheffing voor auto’s

Onderzoek gericht op de mogelijke effecten van de voorgestelde Duitse tolwetgeving. Het dossier bevat een enquête onder Nederlandse en Duitse automobilisten en interviews met Duitse experts uit de toerisme-, marketing- en retailsector.

Lees het volledige dossier

Sociale zekerheid

Het onderzoek richtte zich op de ex-ante analyse van de voorgestelde wijzigingen van EU-verordeningen nrs. 883/2004 en 987/2009. De nadruk ligt op grensoverschrijdende sociale zekerheid in langdurige zorg, werkloosheidsuitkeringen, gezinsuitkeringen en sociale uitkeringen voor EU-burgers die niet economisch actief zijn.

Lees het volledige dossier

(On)mobiliteit van studenten uit derde landen

Analyse en evaluatie van Europees en nationaal immigratiebeleid voor studenten vanuit een Euregionaal perspectief. Het onderzoek richtte zich met name op de vraag of er een grensregio-straf bestaat voor studenten uit derde landen, waarbij zij meer obstakels ervaren dan studenten die in dezelfde lidstaat wonen en werken of studeren.

Lees het volledige dossier

Belgische verordening inzake persoonsgegevens van passagiers

Dossieronderzoek gericht op het evalueren van de potentiële impact van de voorgestelde Belgische maatregel voor het verwerken van passagiersgegevens op grensoverschrijdende mobiliteit. Het dossier is ook gericht op het identificeren van mogelijke conflicten tussen de voorgestelde maatregel en de Europese wetgeving.

Lees het volledige dossier

De kwalifcerende buitenlandse belastngplicht (‘90% regel’): Een kwanttateve ex-ante efectenbeoordeling

Analyse van niet-ingezeten werknemers in Nederland per 1 december 2014. Het doel van het onderzoek is om een schatting te maken van het potentiële grensoverschrijdende effect van de kwalificerende buitenlandse belastingplicht (90%-regel), die op 1 januari 2015 in werking is getreden.

Lees het volledige dossier

Video