Grenseffectenrapportage 2017

Met de jaarlijkse Grenseffectenrapportages geeft ITEM meer inzicht in de effecten op grensregio’s van Europese en nationale wetgevings- en beleidsinitiatieven. Het rapport is bedoeld als een waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen over (grens)regio’s. Deze grenseffectenrapportages helpen met name bij het identificeren van bestaande of toekomstige grensoverschrijdende effecten en dragen zo bij aan het politieke debat.

De huidige onderzoeksdossiers zijn het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen ITEM, zijn onderzoekers en zijn partners.

Dossiers

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 1: Duitse tolheffing voor auto’s

Onderzoek gericht op de mogelijke effecten van de voorgestelde Duitse tolwetgeving. Het dossier bevat een enquête onder Nederlandse en Duitse automobilisten en interviews met Duitse experts uit de toerisme-, marketing- en retailsector.

Lees het volledige dossier

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 2: Belastingverdrag Nederland-Duitsland

Op 1 januari 2016 is het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland in werking getreden. In de Grenseffectenrapportage 2016 is ook gekeken naar de grenseffecten van het nieuwe belastingverdrag door de wijzigingen in de specifieke verdragsartikelen over inkomen uit arbeid en pensioen nog nader onder de loep te nemen.

Lees het volledige dossier

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 3: Sociale zekerheid

Het onderzoek richtte zich op de ex-ante analyse van de voorgestelde wijzigingen van EU-verordeningen nrs. 883/2004 en 987/2009. De nadruk ligt op grensoverschrijdende sociale zekerheid in langdurige zorg, werkloosheidsuitkeringen, gezinsuitkeringen en sociale uitkeringen voor EU-burgers die niet economisch actief zijn.

Lees het volledige dossier

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 4: (On)mobiliteit van studenten uit derde landen

Analyse en evaluatie van Europees en nationaal immigratiebeleid voor studenten vanuit een Euregionaal perspectief. Het onderzoek richtte zich met name op de vraag of er een grensregio-straf bestaat voor studenten uit derde landen, waarbij zij meer obstakels ervaren dan studenten die in dezelfde lidstaat wonen en werken of studeren.

Lees het volledige dossier

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 5: Belgische passagiersnamenregistratie Verordening

In de nasleep van de terroristische aanslagen in Parijs, Brussel, Berlijn en Londen hebben nationale regeringen in de EU snel een reeks tegenmaatregelen ingevoerd om de herhaling van een dergelijke tragedie te vermijden. Dit dossier analyseert de mogelijke impact van de Belgische wetgeving op grensoverschrijdende mobiliteit.

Lees het volledige dossier

Grenseffectenrapportage 2017: Dossier 6: De kwalifcerende buitenlandse belastngplicht (‘90% regel’): Een kwanttateve ex-ante efectenbeoordeling

Het dossier analyseert de populatie van niet-ingezeten werknemers in Nederland per 1 december 2014 om het potentiële grensoverschrijdende effect in te schatten van de kwalificerende buitenlandse belastingplichtige verplichting (“90%-regel”) die op 1 januari 2015 van kracht werd.

Lees het volledige dossier

Video