Als gevolg van de input van ITEM stakeholders, interne discussies en de visie van de ITEM impact assessment werkgroep, is de volgende selectie gemaakt met betrekking tot de relevante onderwerpen voor de 2021 impact assessment. Ook dit jaar zal ITEM op één bepaald onderwerp samenwerken met andere Europese grensoverschrijdende instituten. Dit betreft de EU-ontwerprichtlijn voor minimumlonen en de mogelijke impact daarvan op grensregio’s. Deze video vat de 2021 editie van de border impact assessment samen door middel van video pitches.
Grenseffectenrapportage 2021
Dossiers
Ex ante studie naar de grensoverschrijdende effecten van de door de EU voorgestelde minimumloonrichtlijn
In dit dossier wordt onderzoek gedaan naar de impact van een bindend gemeenschappelijk Europees kader voor toereikende minimumlonen op grensoverschrijdende regio’s in de EU en hun inwoners.
Lees het volledige dossierImpact analyse van de toekomst van thuiswerken voor grensarbeiders na COVID-19
Thuiswerken werd steeds meer de norm tijdens de COVID-19 pandemie. Nu thuiswerken wordt aangemoedigd en in sommige gevallen zelfs verplicht wordt gesteld, is de enorme toename van mensen die op deze manier werken geen verrassing. Volgens cijfers van de EU werkten werknemers tijdens de pandemie ongeveer 40% van de betaalde uren thuis.[1] In het geval van Nederland werkte 49% geheel of gedeeltelijk thuis.[2] Grensarbeiders vormden geen uitzondering op dit fenomeen. De verwachting is dat werknemers na de crisis tot op zekere hoogte thuis zullen blijven werken, en een groot aantal van hen wil ook na de COVID tot op zekere hoogte thuiswerken.[3] Terwijl werkgevers ernaar streven thuiswerken te vergemakkelijken en hun beleid hierop aanpassen, debatteren politici levendig over het onderwerp thuiswerken en plannen om hier wetgeving voor op te stellen. Er zijn verschillende initiatieven ontwikkeld om thuiswerken te formaliseren.
Lees het volledige dossierDe effecten van nationaal Corona crisismanagement op grensoverschrijdend crisismanagement in de Euregio Maas-Rijn (vervolgstudie)
Net als in 2020 zijn de effecten van de coronaviruscrisis weer onderzocht in het kader van de ITEM Grenseffectenrapportage. Dit jaar richtte het onderzoek zich op de gevolgen van de nationale crisisbeheersing voor de samenwerking in de grensregio op het gebied van de verschillende lokale en regionale crisisteams. Het is nog te vroeg om fundamentele uitspraken te doen over de sociaaleconomische effecten in de grensregio. Dit werd in 2020 duidelijk door een gebrek aan gegevens.
Lees het volledige dossierIs de EU-richtlijn patiëntenrechten geschikt om goed functionerende gezondheidszorg in grensoverschrijdende regio’s te bieden? Een evaluatie achteraf
Hoewel grensoverschrijdende gezondheidszorg met name voor grensregio’s van essentieel belang is, kunnen de verschillen tussen de lidstaten en met name tussen hun gezondheidszorgstelsels ertoe leiden dat burgers geen toegang hebben tot gezondheidszorg of andere diensten in een grensoverschrijdende setting. In het licht van de doelstellingen van sociaaleconomische/duurzame ontwikkeling, Europese integratie en Euregionale cohesie onderzoekt dit dossier de huidige uitdagingen op het gebied van grensoverschrijdende gezondheidszorg en de slechte afstemming van de openbare gezondheidszorgstelsels in de (grensoverschrijdende) regio’s van België, Duitsland en Nederland.
Lees het volledige dossier