Het project ‘Euregionaal werk maken van de brede welvaart’ maakt deel uit van de Regio Deal Noord-Limburg. Dit project richt zich op het bevorderen van brede welvaart in de euregio rijn-maas-noord, met een focus op grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Bij het bevorderen van brede welvaart past een regiospecifieke aanpak, omdat de brede welvaart van mensen voor een groot deel afhangt van de omstandigheden in de regio waar ze wonen. Bovendien kan de waardering van de verschillende aspecten van brede welvaart regionaal verschillen, en is de regionale context van invloed op wat werkt bij het bevorderen van de brede welvaart.
Waar de aandacht voor interregionale invloeden in het debat over brede welvaart beperkt is, geldt dat al helemaal voor de context van regio’s langs de nationale grenzen van Nederland. Binnen dit project stellen we onszelf de vraag wat die grenscontext voor invloed heeft op zowel de regionale brede welvaart als de wijze waarop door beleidsmarkers wordt (samen)gewerkt aan de brede welvaart van de regio.
Doelen van het project
✔️ Brede welvaart in de euregio
We onderzoeken wat brede welvaart betekent binnen de context van de euregio en identificeren relevante indicatoren. Daarbij bekijken we hoe deze in Nederland en Duitsland worden geïnterpreteerd en toegepast.
✔️ Samenwerking verbeteren
Het project kijkt naar de impact van cultuur- en systeemverschillen op samenwerking tussen Nederlandse en Duitse organisaties. De resultaten bieden beleidsmakers concrete handvatten om barrières te overwinnen en de samenwerking te versterken.
De rol van ITEM
In de Grenseffectenrapportage 2023 hebben ITEM en NEIMED een gezamenlijk dossier uitgebracht over brede welvaart in een euregionale context. In het rapport duiden de onderzoekers een aantal elementen voor brede welvaart in grensregio’s die extra aandacht en onderzoek behoeven. Hieronder valt onder andere het effect van de grens en de interactie tussen systemen en culturen over de grens (interactie tussen ‘hier’ en ‘elders’), de beschikbaarheid van (relevante) data en een grensoverschrijdende afweging van afruilen. Dit project bouwt hierop voort.
Samenwerkingspartners
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Cross-border Business Development/Fontys Venlo, NEIMED, Brede Welvaart Limburg, ITEM van de Universiteit Maastricht en de euregio rhein-maas-nord.