Startevenement Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen – Nederland

Nieuws

Euregionale governance en samenwerking

Op woensdag 4 september vond het officiële startevent plaats van het Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen – Nederland dat overheden en organisaties in de grensregio steunt bij het zoeken naar mogelijke oplossingsrichtingen voor grensbelemmeringen. Moderator Anouk Bollen-Vandenboorn (ITEM directeur), sprak met diverse betrokken bestuurders en onderzoekers over het ontstaan en het doel van het Schakelpunt. Het event vond plaats in het Antwerpse provinciehuis.

Namens de projectgroep, lichtten ITEM onderzoekers Pim Mertens en Martin Unfried, samen met Loth van der Auwermeulen van de Universiteit Hasselt toe hoe het Schakelpunt in de praktijk werkt. “Dit initiatief is niet primair gericht op burgers” zegt Pim Mertens, maar zij zullen daar uiteindelijk wel de vruchten van plukken. “Grensbelemmeringen worden ingediend door maatschappelijke organisaties of overheden via een interactief formulier op de website van het Schakelpunt” legt Martin Unfried uit. “De projectgroep beoordeelt de indiening en maakt een ‘quick scan’. Vervolgens zijn de betreffende bestuurders aan zet om te beoordelen welke vragen geagendeerd worden en dus verder uitgewerkt. De leden van de projectgroep werken de casus verder uit. Dat doen ze niet alleen, ze betrekken daar zoveel mogelijk ook de betreffende stakeholders bij. Met de oplossingsrichting die zij uiteindelijk opleveren kunnen de indieners verder werken aan wet- en regelgeving.

Het Schakelpunt, een samenwerking tussen het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vlaamse overheid, de provincie Zeeland, het expertisecentrum ITEM Maastricht en de Universiteit Hasselt, zal de komende drie jaar als pilot functioneren. De projectpartners streven naar een versterkte en duurzame samenwerking tussen alle overheidslagen en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland, met als doel praktische grensbelemmeringen in de Vlaams-Nederlandse grensregio’s aan te pakken.

Kijk voor meer informatie op de website van het Schakelpunt.