Grenseffectenrapportage 2019

Dit jaar omvat de rapportage een zestal dossiers, welke zijn gekozen aan de hand van een enquête onder ITEM-stakeholders en andere belanghebbenden. Daarnaast kunnen er ook onderwerpen voor het voetlicht komen in de context van de dagelijkse activiteiten van ITEM onder de ITEM-jaarcyclus.

Dossiers

90% regel

De effectanalyse van dit jaar van de Nederlandse kwalificerende buitenlandse belatsingplicht (KBB) met aanvullende gegevens over 2017 bevestigt de conclusie van de effectbeoordeling van 2018 dat er geen aanwijzingen zijn voor een effect op de aantallen en stromen van grensarbeiders naar Nederland. Tegelijkertijd presenteert dit dossier leerzame visualisaties van de kenmerken van de diverse populatie van grensarbeiders in Nederland en de ontwikkeling daarvan in de tijd in relatie tot arbeids- en woonmobiliteit.

Lees het volledige dossier

Wet op de normalisatie van ambtenaren

Dit dossier geeft een ex ante beoordeling van de gevolgen van de verwachte inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren voor de sociale zekerheid en pensioensituatie van ambtenaren die grensoverschrijdend wonen en werken. Het rapport is geschreven ten behoeve van met name grensoverschrijdende ambtenaren in het onderwijs die (momenteel) in Nederland werken en in het buitenland wonen – in het bijzonder door hun socialezekerheids- en pensioensituatie te belichten, die momenteel (augustus 2019) enigszins onduidelijk is. In feite hebben werkgevers en werknemers onvoldoende relevante informatie ontvangen, wat vraagt om actie van de kant van de wetgever.

Lees het volledige dossier

Europees grensoverschrijdend mechanisme

Een ex-ante beoordeling van het voorgestelde Europees Grensoverschrijdend Mechanisme (ECBM), dat tot doel heeft grensoverschrijdende samenwerking bij projecten en diensten te vergemakkelijken door conflicten tussen nationale wettelijke bepalingen in grensoverschrijdende regio’s op te lossen. Dit dossier biedt een grondige analyse van dit voorstel en beoordeelt vooraf de mogelijke effecten van de voorgestelde verordening op de Duits-Nederlandse en Nederlands-Vlaamse grensregio’s.

Lees het volledige dossier

Bestuur onder de nieuwe Interreg-verordening

De nieuwe Interreg-verordening voor 2021-2027 vereist dat elk Interreg-programmagebied ten minste 15% van het budget uittrekt voor ‘Governance’. Dit dossier biedt een ex ante beoordeling van wat ‘Governance’ betekent voor verschillende belanghebbenden in programmagebieden in de Benelux. Het concentreert zich op de verwachtingen hoe dit de uitvoering van programma’s kan beïnvloeden en de reikwijdte ervan kan veranderen. De analyse leidt tot een beoordeling van de onderzoeksthema’s Euregionale cohesie en sociaaleconomische ontwikkeling, voordat we algemene conclusies en aanbevelingen trekken vanuit een Euregionaal perspectief.

Lees het volledige dossier

Grensoverschrijdende gegevens

Gegevensverzameling voor grensoverschrijdend toezicht is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geweest. Dit dossier problematiseert de manier waarop gegevensverzameling op nationaal niveau is gericht en vaak eindigt aan de grens. In tegenstelling tot de andere dossiers van de Grenseffectenrapportage van dit jaar, is dit dossier een verkennende studie. In plaats van een volwaardige effectbeoordeling van concrete effecten, wordt kritisch gekeken naar de groeiende markt voor grensoverschrijdende data, worden de grenzen en mogelijkheden van de hedendaagse datavoorziening onderzocht en wordt gepleit voor meer (steun voor) transnationale samenwerking voor het breed en publiek beschikbaar maken van grensoverschrijdende data.

Lees het volledige dossier

Nitraatrichtlijn en mestquota NL/DE

Dit dossier geeft een ex post evaluatie van de Europese Nitraatrichtlijn uit 1991, die quota vaststelt voor het gebruik van nitraten en mest. De analyse richt zich op de effecten van die richtlijn en mestquota. Er wordt met name gekeken naar de huidige praktijk met betrekking tot de grensoverschrijdende handel in mest en mogelijke fraude aan de Nederlands-Duitse grens. In termen van duurzame sociaaleconomische ontwikkeling kon geen duidelijk effect van de uitvoering van de nitraatrichtlijn worden waargenomen. De beschikbare gegevens laten geen significante, maar slechts kleine en regionaal geconcentreerde verbeteringen van de bodem- of waterkwaliteit in de loop der tijd zien. In tegenstelling tot het doel van de richtlijn, vonden we een toename van de nitraatconcentratie, tot niveaus boven de toegestane EU-norm, in de zogenaamde ‘probleemzones’ in Duitsland, vooral in regio’s dicht bij de Nederlandse grens.

Lees het volledige dossier

Video