Grensoverschrijdend zakendoen in de Euregio Maas-Rijn (EMR), d.w.z. zakendoen in het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland, biedt veel mogelijkheden. Maar wat zijn de algemene vereisten voor het opstarten van een bedrijf in de verschillende landen? En waar moet ik als ondernemer op letten? En wat zijn de vereisten en valkuilen van grensoverschrijdend ondernemen in de praktijk? Dit soort vragen en meer komen aan bod in de nieuwe brochure “Grensoverschrijdend ondernemen als zelfstandige tussen België, Nederland en Duitsland”. De brochure is mogelijk gemaakt door ITEM, in samenwerking met de ZZP-fabriek, in het kader van het Interreg V A project youRegion 2018-2022.

Drie landen, drie systemen, één economische ruimte

De nieuwe brochure “Grensoverschrijdend als zelfstandige professional tussen België, Nederland en Duitsland” is beschikbaar in vier talen en wil je wegwijs maken in de toepasselijke wetgeving (nationaal, bilateraal en Europees) in situaties van grensoverschrijdend ondernemerschap in het Belgisch-Duits-Nederlandse grensgebied.

De brochure beschrijft de basisvereisten voor het starten van een bedrijf in elk afzonderlijk land van vestiging, d.w.z. registratievereisten, beroepskwalificaties, vergunningen en voorwaarden op het gebied van sociale zekerheid en belastingen. Verder biedt het een leidraad voor de verschillende opties en grensoverschrijdende effecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Een bekend probleem dat zich onder andere voordoet bij (zeer) mobiele werknemers in de kunst- en cultuursector. Hoe ingewikkeld dit is, werd duidelijk tijdens de expertsessie van 17 februari 2022. Daar werd ook benadrukt dat alle diensten die betrokken zijn bij de grensoverschrijdende informatievoorziening en begeleiding van de culturele sector in de Euregio gebaat zijn bij meer samenwerking op dit gebied.

De brochure “Grensoverschrijdend als zelfstandige professional” is mogelijk gemaakt door ITEM, in samenwerking met de ZZP-fabriek, in het kader van het Interreg V A project youRegion 2018-2022, onder de Euregio Maas-Rijn (EMR), met steun van het GIP Maastricht en GIP Aachen-Eurode/Regio Aken Zweckverband.

Download de brochure ‘Grensoverschrijdend als zelfstandige professional tussen België, Nederland en Duitsland’ in uw taal naar keuze: