Projectlogo_Schakelpunt_grensbelemeringen

Het Schakelpunt Grensbelemmeringen Vlaanderen-Nederland ondersteunt overheden en organisaties in de grensregio bij het zoeken naar mogelijke oplossingsrichtingen voor grensbelemmeringen. Dit driejarige project identificeert en analyseert grensbelemmeringen in samenwerking met lokale, regionale en centrale overheden, evenals internationale organisaties. De uitkomsten en voorgestelde oplossingsrichtingen worden vervolgens gepresenteerd aan de bevoegde autoriteiten.

Het project streeft naar een intensievere samenwerking tussen alle overheidsniveaus en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland, met als doel praktische grensbelemmeringen in de Vlaams-Nederlandse grensregio’s aan te pakken. Dit omvat het fungeren als een essentiële schakel, het afstemmen van processen en het verbeteren van de grensoverschrijdende connectiviteit.

Duurzame samenwerking tussen overheden en kennisinstellingen

Het schakelpunt zal de komende drie jaar als pilot functioneren, gericht op het ontwikkelen van een methodiek om grensbelemmeringen aan te pakken. Dit project is een samenwerking tussen het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Vlaamse overheid, de provincie Zeeland, het expertisecentrum ITEM Maastricht en de Universiteit Hasselt. De projectpartners streven naar een versterkte en duurzame samenwerking tussen alle overheidslagen en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland, met als doel praktische grensbelemmeringen in de Vlaams-Nederlandse grensregio’s aan te pakken. Voor dit initiatief is een subsidie van ruim 1 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

De rol van ITEM

Via onderzoek, advies, kennisuitwisseling en trainingsactiviteiten leveren wij expertise over grensoverschrijdende mobiliteit en samenwerking. Wij vertalen wetenschappelijke inzichten naar de praktijk, met als doel problemen in de grensregio’s aan te pakken en daadwerkelijke impact te genereren in de maatschappij, in samenwerking met onze partners. Onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking en het aanpakken van grensoverschrijdende uitdagingen zetten wij dan ook graag in voor dit innovatieve project.

Projectpartners

Provincie Zeeland

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Vlaamse OverheidDepartement Kanselarij en Buitenlandse Zaken & Dienst Gouverneur Oost-Vlaanderen

Expertsise centrum ITEM (UM)

Universiteit Hasselt

Contact

info@schakelpunt.eu 

www.schakelpunt.eu