Drieluik-webinar 'Perspectieven op Koninkrijksrelaties'

06nov(nov 6)11:4327(nov 27)11:44Drieluik-webinar 'Perspectieven op Koninkrijksrelaties'

Details evenement

Maandag 6 – 13 en 27 november 2023 | Online
14.00-15.15u. (Caribe) en 19.00-20.15u. (Nederland)

REGISTREER U HIER

Het expertisecentrum ITEM organiseert, in samenwerking met de Stichting Caribische Belasting en Europawinkel, op maandag 6 november, 13 november en 27 november 2023 de derde editie van het (online) Drieluik-webinar:

‘Perspectieven op Koninkrijksrelaties’

In deze derde editie van het Drieluik staat op 6 november in deel 1 het thema ‘Autonomie en de onderlinge regeling’ centraal, om vervolgens op 13 november in deel 2 in debat te gaan over het perspectief van de Europese Unie op het Koninkrijk en het belang van de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 voor de Caribische Koninkrijksdelen. In deel 3 op 27 november gaan fiscale experts met elkaar in gesprek over thema’s uit de columnbundel ‘Fiscale perikelen’.

De bijeenkomsten worden gemodereerd door mr. dr. Germaine Rekwest, voorzitter van de Stichting Caribische Belasting en Europawinkel. De webinars vinden op drie achtereenvolgende maandagen plaats (via Zoom). De start is om 14.00 uur (CAR)/19.00 uur (NL). De bijeenkomsten duren circa 75 minuten. De voertaal is Nederlands. Na aanmelding via onderstaande link ontvangt u direct de Zoom-link.

Aanleiding voor de derde editie van het Drieluik is tweeledig:

Het boek ‘Capita selecta Caribisch Fiscaal Recht’ heeft in juli 2023 een derde geheel herziene druk beleefd. Dit boek is verkrijgbaar via de webshop van Wolters Kluwer en ook te bestellen via Bruna Curaçao. Aan dit boek werkten mee: mr. dr. Germaine Rekwest, mr. W. Geursen, mr. J. Lanser, mr. Q. Lont, mr. S. Nabibaks, mr. J. Roks, mr. H. Ruiter en mr. M. Aalbers.

De columnbundel ‘Fiscale Perikelen’ is in augustus 2023 gepubliceerd. De bundel bevat bijna 100 fiscale columns van Prof. dr. Peter Kavelaars, die eerder in het Antilliaans Dagblad zijn verschenen. De columns gaan over fiscale actualiteiten die met name relevant zijn voor de Caribische Koninkrijksdelen. De bundel is vrij toegankelijk via de website van het Antilliaans Dagblad.

Programma Deel 1: ‘Koninkrijksrelaties’ (6 november 2023)

Ingegaan wordt op de staatsrechtelijke aspecten die van belang zijn voor de Koninkrijksrelaties aan de hand van de volgende bijdragen:

  • Lezing ‘Autonomie en de onderlinge regeling’ – dr.mr. Aubrich Bakhuis
    Aubrich Bakhuis is als fellow verbonden de Stichting Themis Institute of Governance & Leadership. Hij promoveerde in 2020 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp ‘Autonomie en toezicht binnen het Koninkrijk der Nederlanden’. Aubrich Bakhuis is vaste gastdocent aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez.
  • Dialoog Aubrich Bakhuis en Gwendell Mercelina, parlementslid van de Curaçaose politieke partij PNP.

Programma Deel 2: ‘Het Koninkrijk als geheel is EU-lidstaat’ (13 november 2023)

In deel 2 wordt ingegaan op het perspectief van de Europese Unie op het Koninkrijk en meer specifiek het belang van de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 voor de Caribische Koninkrijksdelen aan de hand van de lezing ‘Het Koninkrijk als geheel is EU-lidstaat’ door mr. Wessel Geursen, buitenpromovendus bij de Vrije Universiteit Amsterdam waar hij onderzoek doet naar de territoriale reikwijdte van het EU-recht, ook in de landen en gebieden overzee, gevolgd door een dialoog met drs. Eduard Slootweg, vml. Hoofd Huis van Europa, Den Haag.

Programma Deel 3: ‘Fiscale Perikelen in de Caribische Koninkrijksdelen’ (27 november 2023)

Onlangs is de columnbundel ‘Fiscale perikelen’ van Prof. dr. Peter Kavelaars verschenen. Naar aanleiding hiervan verzorgt Peter Kavelaars een bloemlezing uit zijn columnbundel en gaat hij vervolgens in gesprek met fiscale experts over enkele thema’s uit zijn columns. De fiscale experts zijn:

  • dr. Jasper Korving (Maastricht University)
  • mr. Hans Ruiter (Grant Thornton Aruba)
  • mr. drs. Tobias van het Nederend (Deloitte Dutch Caribbean)

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via deze link.
Deelname is gratis.

Met vriendelijke groet,

Prof. dr. Anouk Bollen-Vandenboorn (ITEM/Maastricht University)
Mr. dr. Germaine Rekwest (Stichting Caribische Belasting en Europawinkel)
Mr. Sander Kramer (ITEM/Maastricht University)

Tijd

6 (Maandag) 11:43 - 27 (Maandag) 11:44